Na seminári sa diskutuje o financovaní slovenských menšinových divadiel

13.12.2011 Bratislava

Bratislava 12. decembra (TASR) – O súčasnom stave, umeleckej úrovni i budúcnosti profesionálnych repertoárových divadiel a súborov národnostných menšín na Slovensku diskutujú na dnešnom seminári v Bratislave ich zástupcovia so štátnou správou a zriaďovateľmi. Seminár sa koná pod záštitou podpredsedu vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela.

Okrem viacerých pracovníkov Sekcie národnostných menšín Úradu vlády SR a Kancelárie podpredsedu vlády SR sa na ňom zúčastňujú zriaďovatelia súborov z Nitrianskeho a Košického samosprávneho kraja i zástupcovia rôznych inštitúcií menšín na Slovensku, divadelní teoretici, kritici, publicisti, zástupcovia STV Košice a iných médií. V dopoludňajšom bloku hodnotia aktuálnu situáciu vo svojich súboroch ich riaditelia – Tibor Tóth z Jókaiho divadla v Komárne, Marián Marko z Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove, József Czajlík z Divadla Thália v Košiciach, Vladimír Marušin z Poddukelského umeleckého ľudového súboru v Prešove i zástupca bratislavského Tanečného divadla Ifjú Szivek.

Ďalšie profesionálne divadlo národnostnej menšiny Romathan z Košíc svoju neúčasť ospravedlnilo, pretože je na zahraničnej pracovnej ceste, informovali TASR z kancelárie podpredsedu vlády.

O histórii, súčasnom pôsobení národnostných divadiel i štatistických výsledkoch hovorili riaditeľky Ústavu divadelnej a filmovej vedy Slovenskej akadémie vied Dagmar Podmaková a Divadelného ústavu Vladislava Fekete.

Popoludní sa účastníci seminára budú v panelovej diskusii venovať najmä finančným možnostiam podpory národnostných divadiel v oblasti umeleckej tvorby, zájazdovej činnosti či prevádzky. Okrem štátu a zriaďovateľov prichádzajú do úvahy dotačné programy alebo medzinárodné granty.

Seminár zakončia predstavením Divadla Alexandra Duchnoviča Katarína Ivanovna. V hlavnej úlohe sa monológom postavy podľa románu Zločin a trest predstaví herečka Vladimíra Brehová. Inscenáciu zrežíroval Svetozár Sprušanský.
 

Vyberte región

mark